top of page

YAPBOZ OYUNU(MEKKE,KABE)

HAC İLE İLGİLİ OYUN ETKİNLİĞİ

Hac konusu çok fazla yeni kelime içeren bir konu. Elbette çocukların bu kelimelerin hepsinin anlamını ezberlemelerini bekleyemeyiz. Yine de bu kelimelere aÅŸinalık kazanmaları da gerekiyor. Hac konusunun iÅŸlendiÄŸi dersin bitiminde veya bir sonraki derste konunun özetlenmesi için yapılabilecek bir aktivite. Hazrılanışı biraz zahmetli ama deÄŸiyor. Bu aktiviteyi kelimelerin harflerini tahtaya karışık ÅŸekilde yazdıktan sonra öÄŸrencilerden düzenlemelerini isteyerek de oynayabilirsiniz; fakat bu ÅŸekli hem göze hitap ediyor hem de oynarken öÄŸrencilerin harflere dokunması, sıraya dizerken deÄŸiÅŸik alternatifler deneyebilmesi açısından daha güzel, daha verimli oluyor.

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​


 

Oynanışı: Hac konusuyla ilgili kelimelerin hepsi harf harf kesilerek her biri bir zarfa konur. ÖÄŸreticinin elinde hac konusuyla ilgili kelimelerin numaralandırılmış halde bir listesi bulunur. ÖÄŸrenciler sırayla bir zarf çeker. ÖÄŸretici seçilen zarftaki kelimenin tanımını öÄŸrenciye yapar. ÖÄŸrenci de zarfın içinden çıkan harfleri anlamlı bir kelime oluÅŸturacak biçimde öÄŸreticinin söylediÄŸi tanımı da dikkate alarak sıraya dizer. ÖÄŸrencilerin zorlandıkları kelimelerde baÅŸ harfi veya ilk birkaç harfi öÄŸretici yerleÅŸtirebilir. Tanıma gerek kalmadan kolay bulunan kelimelerde ise tanımı öÄŸrencilerin yapmaları istenir.

Siz de bu oyundan hazırlamak isterseniz; ÅŸu materyalleri kullanabilirsiniz.

MATERYAL 1: Hac sözlüÄŸü (ÖÄŸreticide duracak)

1. Arafat: Mekke’nin 25 km. güneydoÄŸusunda ova görünümünde düz bir alanın adıdır. DoÄŸusu, kuzeyi ve güneyi daÄŸlarla çevrilidir. Haccın farzlarından biri olan vakfe burada yapılır. Ortasında Cebel-i Rahme (Rahmet Dağı ) bulunur.
2. Hac: Ä°slâm’ın beÅŸ esasından biridir. Kâbe’yi ve etrafındaki kutsal mekânları mevsiminde, usulüne uygun olarak ziyaret etmektir Hem bedenle hem de mal ile yapılan bir ibadettir.
3. Hacı: Hac ibadetini yerine getirene verilen addır.
4. Hacerü’l-Esved: Cennetten geldiÄŸine inanılan taşın adıdır. Tavafa bu taÅŸtan baÅŸlanır. Peygamber Efendimiz bu taşın yerine konması sırasında çıkan bir kavgayı önlemiÅŸtir.
5. Ä°hram: Hacca niyet edip telbiye getirdikten sonra günlük hayatta yapabildiÄŸimiz avlanmak, dikiÅŸli elbise giymek, saç sakal tıraşı olmak, aÄŸaç kesmek, av hayvanlarının etini yemek, konu sürünmek gibi bazı davranışlarımızdan ve alışkanlıklarımızdan hac süresince uzak durmak. Hac yapılırken giyilen özel giysilere de bu ad verilir.
6. Kâbe: Mekke’de Mescid-i Haram denilen caminin ortasında, dörtgen prizma ÅŸeklindeki mabedin adıdır.
7. Kurban: Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde, kurban etmeye uygun bir hayvanı Allah’a manen yakın olmak ve onun rızasını kazanmak için kesmeye denir. Malla yapılan vacip bir ibadettir. Hacılar ihramdan çıkmadan önce bu ibadeti yaparlar ve saçlarını keserler.
8. Makam-ı Ä°brahim: Üzerinde Hz. Ä°brahim’in ayak izi olan, camekân içinde muhafaza edilen taÅŸ.
9. Merve: Hz. Ä°brahim (as), eÅŸi Hâcer’i ve oÄŸlu Hz. Ä°smail’i (as) Allah’ın emriyle bugün Kâbe’nin bulunduÄŸu yerin yakınında bırakıp bazı iÅŸleri için oradan ayrılır. Bir süre sonra sular tükenir ve Hâcer su aramaya baÅŸlar. OÄŸlu Ä°smail’e (as) bir ÅŸey olup olmadığına bakmak için iki tepe arasında koÅŸar. Bugün hac ibadetini yerine getirenler iÅŸte Hz. Hâcer’in su aramak için koÅŸtuÄŸu bu iki tepe arasında hızlı bir yürüyüÅŸle yedi kez gider gelirler. Bu tepelerden birinin adı.
10. Mikat: Hacı adaylarının, harem bölgesine girmek için ihramsız geçmemeleri gereken sınırları belirleyen beÅŸ noktadır. Bu noktalar Peygamberimiz tarafından belirlenmiÅŸtir.
11. Mina: Mekke ile Müzdelife bölgesi arasında, Harem sınırları içinde kalan bölgenin adıdır. Åžeytan taÅŸlama yerleri buradadır. Hacılar, kurbanlarını burada keserler.
12. Müzdelife: Arafat ile Mina arasında Harem sınırları içinde kalan bölgenin adıdır. Hacılar, arefe günü güneÅŸin batışından, Kurban Bayramı’nın birinci günü güneÅŸin doÄŸuÅŸuna kadarki zaman diliminde burada vakfe yaparlar. Buna “Müzdelife vakfesi” denir. Åžeytan taÅŸlama için buradan taÅŸ toplanır.
13. Sa’y: Kâbe’nin doÄŸusunda bulunan Safa ve Merve tepecikleri arasında Safa’dan baÅŸlayıp Merve’de tamamlamak üzere dördü gidiÅŸ, üçü geliÅŸ, toplam yedi kez gidip gelmektir.
14. Safa: Hz. Ä°brahim (as), eÅŸi Hâcer’i ve oÄŸlu Hz. Ä°smail’i (as) Allah’ın emriyle bugün Kâbe’nin bulunduÄŸu yerin yakınında bırakıp bazı iÅŸleri için oradan ayrılır. Bir süre sonra sular tükenir ve Hâcer su aramaya baÅŸlar. OÄŸlu Ä°smail’e (as) bir ÅŸey olup olmadığına bakmak için iki tepe arasında koÅŸar. Bugün hac ibadetini yerine getirenler iÅŸte Hz. Hâcer’in su aramak için koÅŸtuÄŸu bu iki tepe arasında hızlı bir yürüyüÅŸle yedi kez gider gelirler. Bu tepelerden birinin adı.

15. Åžavt: Hacerü’l-Esved’in bulunduÄŸu köÅŸeden baÅŸlayarak Kâbe’nin etrafında bir tur atmaktır. Yedi tanesi bir tavaf eder.
16.Tavaf: Kâbe’nin etrafında yedi kez dönmektir. Bir tavaf, ÅŸavt adı verilen yedi dönüÅŸten oluÅŸur.
17. Telbiye: Ä°hrama niyet ettikten sonra okunan duadır. (Lebbeyk Allahümme lebbeyk…)
18. Vakfe: Kurban Bayramı’ndan bir gün önce Mekke’nin güneydoÄŸusunda bulunan Arafat adı verilen yere gelerek burada bir müddet beklemektir.
19. Umre: Kurban Bayramı’ndan bir gün önce Mekke’nin güneydoÄŸusunda bulunan Arafat adı verilen yere gelerek burada bir müddet beklemektir.
20. Zemzem: Hâcer su ararken oÄŸlu Ä°smail’in ayağının altından çıkan ve onlardan bize hatıra kalan suyun adıdır.
21. Zilhicce: Hac ve kurban ibadetlerinin yapıldığı hicri ay.

MATERYAL 2: Kelime zarfları (Yukarıdaki resimde görünen yeÅŸil fon kartonundan hazırlanmış, arkalarına numara konulmuÅŸ zarflar. Zarf Siyer bölümündeki "Ä°lk Müslümanlar" etkinliÄŸi'nde kullandığımız zarfın aynısı. Fakat ölçüsü daha küçük. Kalıbın ortasındaki kare 5x5 cm. olacak. Zarfın kalıbı için tıklayın.)

MATERYAL 3: Zarflara konulacak kelimelerin harfleri. (AÅŸağıdaki resmi yazdırıp mukavvaya yapıştırdıktan sonra harf harf kelimeleri kesin. Her kelimeyi Hac sözlüÄŸündeki numarasına göre ilgili zarfa yerleÅŸtirin.)

  • Blogger Sosyal Simge
  • Vimeo Sosyal Simge
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page